Mennyibe kerül egy esküvőfotózás?

Ez talán az első kérdés, amit feltesznek az esküvőfotósnak. Itt is, mint mindenhol, van egy tól-ig összeghatár, attól függően, hogy milyen szolgáltatást szeretnétek. A főszezonban, amely áprilistól októberig tart, én csak teljeskörű fotózást vállalok, amely gyakorlatilag a teljes napot magába foglalja. Itt is vannak azonban különbségek, hogy már a készülődésen ott vagyok-e, vagy csak a szertartástól. Az esküvő napján van-e a kreatív fotózás, vagy előtte pár nappal. Fontos kérdés, hogy Budapesten, vidéken, esetleg külföldön van-e a helyszín. Minden esküvő más, így az árajánlatok is személyre szabottak. Az idei szezonban már 160.000 Ft-tól vállalom esküvők fotózását.

Miért kerül ennyibe egy esküvőfotózás?

Összetett kérdés, amire hosszasan lehet válaszolni, íme néhány gondolat. Az esküvőfotós munkája nem ér véget az esküvő napján. Ide csatolok egy linket, amiben van néhány elgondolkodtató adat. Sok igazság van benne, természetesen tájékoztató jelleggel. E szerint a „felmérés szerint az esküvői fotósok idejük nagyjából 4% -át töltik ténylegesen fotózással.” 7 % kommunikáció, 55 % szerkesztés, 11 % képválogatás, 18 % üzlet, adminisztráció. Az esküvőt követő napokban komoly munka kezdődik. A több ezer kép közül kiválogatni a legjobban sikerült körülbelül 600 képet, (gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy évközben, nyaraláskor telefonnal készül sok száz kép és azok válogatatlanul ott is maradnak, mert ugye az iszonyú időigényes, fárasztó újra végig nézegetni és csak a legjobbakat meghagyni), retusálni a bőrhibákat és egy-egy kialvatlanságtól származó szemráncot halványítani. Előfordult, hogy a képek válogatása közben vettem észre, a menyasszony homlokán egy szúnyog üldögélt a kreatív fotózás közben, vidáman, jó sokáig. Nem kevés energiába került utólag eltüntetni.

Jó fényviszonyok között, a telefonok is elfogadható képet készítenek. Miért is kell akkor vagonnyi pénzt költeni a fotósnak a legmodernebb felszerelésre? Mert a mi munkánk nagy része nem ideális körülmények között zajlik, gondoljunk csak a templomok világítására, az esti bulira. Jó munkát csak jó munkaeszközzel lehet végezni. Ugyanúgy, mint az autóban is néha olajat, alkatrészeket kell cserélni, a fényképezőgépet és az objektíveket is érdemes szervízben tisztíttatni, átvizsgálni. A gépváz, a fényerős objektív néha nekikoccan az ajtófélfának, templomi padsornak, ritkán még le is esik, mert csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Egy idő után elavul a technika, le kell cserélni, hiszen minden pár a legjobbat szeretné kapni. Ez csak drága felszereléssel lehetséges.

Mi lesz, ha esni fog az eső?

Áldás, vagy átok az eső az esküvő napján? A saját esküvőnkön is volt egy nagy zuhé, utána viszont gyönyörűek voltak a fények, kiszámíthatatlan. A menyasszonyok egyik legnagyobb félelme, hogy mi lesz, ha az esküvő napján esik az eső. Ha a kreatív fotózásra gondolunk, nem árt egy B terv. Az az ideális, ha szép időnk van, de gyönyörű képek készülnek belső terekben, kastélyokban és Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumba is estünk már be azért, mert a szakadó eső meghiúsította a Budai Várban eltervezett fotózást. Nem kell megijedni, nem kell elkeseredni, a nagy napot nem ronthatja el az égi áldás, az tény, hogy kicsit kellemetlenebb.

Mikor kapjuk meg a képeket?

Én arra törekszem, hogy minél hamarabb átadhassam a már feldolgozott anyagot, de azt tudni kell, hogy több ezer kép leválogatása sajnos nem megy 1-2 óra alatt. Az interneten, közösségi médiában küldhető szűkebb válogatás természetesen hamarabb elkészül. Legkésőbb az esküvőt követő hétfőn már nekilátok a munkának, sokszor előbb is, de a teljes anyag feldolgozása, retusálása, minimum egy hét. Fotókönyv szerkesztése, nyomtatása, zenés slideshow készítése kicsit tovább tart, főleg az egyeztetések miatt, hogy a végeredmény kifogástalan legyen.

Milyen formában kapjuk meg a képeket?

A teljes anyagot valamilyen választott adathordozón adom át.

Az elmúlt években a DVD mellett megjelent a pendrive, a fotóalbumokat leváltotta a fotókönyv és a slideshow. Nagyon gyorsan fejlődő és változó világot élünk. Egy biztos, az elkészült anyagot több adathordozón is érdemes elmenteni, mert az ördög nem alszik. A laptop HDD-je is tönkre mehet, a külső winchester sem örök életű, a pendrive kicsi, ha nincs dobozban, könnyen elkallódhat, elveszhet.

Meddig marad a fotós az esküvőn?

Többször kérték már, hogy maradjak hajnali négyig, ötig, amíg a buli tart. Az a tapasztalatom, hogy a menyecske tánc után, már csak azok maradnak, akikről már addig is rengeteg kép készült, így sokat hozzátenni képanyag szempontjából már nem nagyon tudok. Hajnali egy óra szokott lenni átlagosan ez az időpont, én is körülbelül eddig szoktam maradni.